-
BIST 100
15885,70%-1,48
-
DOLAR
44,36% 0,05
-
EURO
51,37% 0,13
-
GRAM ALTIN
6370,19% -0,83
-
Ç. ALTIN
10614,40% -3,08
Diyanet 2025 yılı fitre miktarı açıkladı
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2025 yılı Ramazan ayından 2026 yılı Ramazan ayına kadar olan süre için fitre miktarını 180 TL olarak belirledi.
Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte, bu yıl için fitre miktarı da belli oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2025 yılı Ramazan ayından 2026 yılı Ramazan ayına kadar olan süre için fitre miktarını 180 TL olarak belirledi.
Kurul Başkanı Abdurrahman Haçkalı başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda 2025 yılı ramazan için fitre miktarının belirlenmesi konusu görüşüldü.
Diyanet'ten yapılan açıklamada şunlar kaydedildi; "Konu ile ilgili hadisi şerifler, mevcut sosyoekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak, ülkemizde fitre miktarı 2025 yılı ramazan ayından 2026 yılı ramazan ayına kadar 180 lira olarak belirlenmiştir. Fitre olarak belirlenen miktar, nakdi olarak verilebileceği gibi gıda maddelerinden ayni olarak da verilebilir. Belirlenen bu meblağ, aynı zamanda günlük oruç fidyesi bedelidir. Bunun yanında her bir mükellef, kendi günlük gıda harcamalarına denk düşecek bir meblağı fitre olarak verebilir."
FİTRE NEDİR?
Ramazan ayında oruç tutan Müslümanlar, hem manevi hem de toplumsal sorumluluklarını yerine getirmek amacıyla fitre verirler. Fitre, zekat gibi İslam'ın önemli ibadetlerinden biridir ve Ramazan Bayramı'ndan önce ihtiyaç sahibi kişilere yapılan mali yardımı ifade eder. Bu ibadet, zengin ve fakir arasındaki farkları azaltarak sosyal adaleti sağlamayı hedefler. Fitre vermek, her mükellef Müslüman için farz kılınmıştır ve Ramazan Bayramı'nın birinci günü, güneş doğmadan önce verilmesi gerekir.
FİTRE KİMLERE VERİLİR?
Fitre, İslam dininde öncelikle fakir ve muhtaç kişilere verilmesi gereken bir yardımdır. Zekat gibi fitre de belirli bir sıralamaya tabidir. Öncelik, fakirlere, muhtaçlara, borçlulara ve yolda kalmış yolculara verilir. Bu dağıtımın amacı, toplumda adaletin sağlanması ve ihtiyaç sahiplerine yardım edilmesidir. Fitre, tek bir kişiye verilebileceği gibi birkaç fakire de dağıtılabilir. Ancak unutulmamalıdır ki, bir kişiye verilen miktar bir fitreden az olmamalıdır.
FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?
Fitrenin verilmesi gereken en doğru zaman, Ramazan Bayramı'nın birinci günü, güneş doğmadan önceki andır. Ancak, fitre bayram gününden önce de verilebilir, hatta bu daha faziletlidir. Bayram namazı öncesinde fitre vermek müstehap kabul edilmekte olup, bu durum daha fazla sevap kazandıran bir uygulamadır. Ancak bayramın ilk günü veya sonrasında da verilebilir, ancak en yüksek sevap, bu sadakayı belirtilen zamanda vermekle elde edilir.
FİTRE KİME VERİLMEZ?
Fitre, dini açıdan zengin sayılan kişilere verilmez. Ayrıca, anne, baba, çocuk, torun, dedeler ve nineler gibi yakın akrabalara da fitre verilmesi caiz değildir. Bununla birlikte, eşe fitre verilmesi de uygun görülmemektedir. Fitre, bu kişilere verilmemekle birlikte, ihtiyaç sahiplerine yapılan bu yardımlar, toplumsal sorumluluğu yerine getirme adına oldukça önemli bir ibadettir.
Van TSO’dan bir ilk: UR-GE Projesi kabul edildi!
Özgür Özel'den vatandaşı rahatlatacak öneriler
İran'dan ABD ile ateşkes görüşmeleri için ağır şartlar
Baharın Müjdecisi Van'da Nevruz Bayramı kutlandı
İran İsrail'de 5 şehrini vurdu 200’den fazla ölü var
Elveda Ya Şehri Ramazan
Van TSO’dan Ramazan Bayramı mesajı
Takva’dan Net Mesaj: “Gündemimiz Seçim Değil, Proje Üretmek”
MSB: Van hudut hattında 4 kilo 60 gram uyuşturucu ele geçirildi
Maliye Bakanı Şimşek Korkuttu
İran'dan ABD'ye darbe üstüne darbe. ABD kör oldu
Acımızı Paylaşan Herkese Minnettarız. İnsan Dostlarıyla vardır!
Van Ticaret ve Sanayi Odası'ndan Outlet Fest'e tepki! Yerel esnafımızı destekleyelim çağrısı
Van Milletvekilleri Kapıköy Gümrük Kapısı'nda incelemelerde bulundu
Nihayet Çin beklenen adımı attı!
Akaryakıta her gün yapılan zam vatandaşı çileden çıkartı
696 sayılı KHK ile kamuda sürekli işçilere tayin hakkı geldi
İRAN; "TRUMP ABD HALKINI HAKSIZ BİR SAVAŞA SÜRÜKLEDİ" "500'DEN FAZLA ABD ASKERİ HAYATINI KAYBETTİ"
Bir ülke daha savaşta tarafını seçti: Bu asla kabul edilemez!
İRAN'DAN TÜRKİYE AÇILAMASI! DOST VE KAREDŞ ÜLKE TÜRKİYE' YE FÜZE ATMADIK
Bakanı Gürlek'ten Avukatları mutlu edecek haber! "Avukatlar toplumun vazgeçilmezidir.
AKARYAKITA CUMHURİYET TARİHİNİN EN YÜKSEK ZAMMI GELİYOR!
İran füzeyle vurdu! çok sayıda ABD askeri öldü
İran; Netanyahu'nun Ofisini vurduk, akıbeti meçhul
Kim Jong-un'dan ABD ve İsrail'e delikanlıysanız banada saldırın gibi sözler.
İran'dan Trump'a yalanlama: ABD ile müzakere etmeyeceğiz
Türkiye-İran sınır kapıları kapatıldı
İrandan’dan misilleme geldi. Çok sayıda füze fırlatıldı.
ABD ve İsrail, İran'a saldırı başlattı!
AK Parti Van İl Başkanlığından Yoğun Ramazan Programı
Yükleniyor





