Tarih: 07.01.2021 08:33

Kısıtlamalar ne zaman kalkar?

Facebook Twitter Linked-in

İNSANRIN 'MUTASYON' KONUSUNDA YANLIŞ BİLDİKLERİ BİR ŞEY VAR"

"Bugüne kadar ki mutasyonlar virüsün antijenik yapısını etkileyecek şekilde olmamıştır" diyen Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, sözlerine şöyle devam etti: "Bundan sonra yeni bir koronavirüs tipinin ortaya çıkması durumunda eğer antijenik yapısı farklıysa ona karşı da aşı yapılması gerekir. Şunu insanlar çok iyi bilmeliler ki; kötü yönde bir mutasyon olursa şu anki yaşadığımız virüs yok olmaz. O da devam eder. İnsanlar dünyanın her yerindeki tüm virüslerin aynı anda mutasyona uğradığını sanıyor. Bu konuda yanılıyorlar. En tipik örneği; hızlı bulaşma özelliği sağlayan virüs, Güney Afrika ve İngiltere'den çıktı. Yayılmaya başladı ama aynı zamanda bizim eski tip klasik virüsümüz de var. Şu anda iki tip virüs var. Mutasyon virüsün yapısını değiştirmemiş. Eğer yapısını değiştirseydi ona karşı da aşı geliştirilecekti. Grip aşılarının içinde dört farklı bir tip var. Eğer virüs engellenemezse ve sürekli mutasyona uğrayıp farklı virüsler ortaya çıkarsa hepsine karşı aşı geliştirmek zorundayız."

"İLK DOZ AŞIYI VURULANLAR İKİNCİ DOZU DA AYNISINI VURULMALI"

Koronavirüs aşısıyla ilgili planlamanın Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacağına dikkat çeken Hasöksüz, "Aşıların mekanizmaları birbirinden çok farklı. Çin aşısı, inaktif. Türkiye'deki yerli aşı da inaktif. Bu nedenle benzer özellik sağlayabilirler. Mutlaka aynı tip aşının vurulması gerekir. Sağlık Bakanlığı bu konuda çok güzel planlama yapıyor. İkinci dozlar, birinci dozla başlayan aşıyla yapılmalı. Hangi aşıyla başlanıldıysa, ikinci dozda da aynı aşı vurulmalıdır." dedi.

KISITLAMALAR NE ZAMAN KALKAR?

Koronavirüs pandemisinin başından beri akıllardaki "Kısıtlamalar ne zaman kalkacak?, Hayat ne zaman normale dönecek?" sorularına da yanıt veren Hasöksüz, "Vaka sayılarına bağlı olarak şu anda alınan belirli kararlar var. 15 Şubat'ta okulların açılması gibi kararlar yeni alınan kararlar arasında yer alıyor. İkinci doz aşılama olduktan sonra kısıtlamalar konusunda yumuşama olacağını düşünüyorum. 50 milyon doz aşının uygulanmasıyla yaklaşık 40 gün içinde 25 milyon kişi bağışıklık kazanacak. Bu nedenle vaka sayısı düşecek. "Kısıtlamalar ne zaman kalkar?" sorusunda en güzel akıl yürütmeyi şu şekilde yapabiliriz; vaka sayılarının ne zaman arttığına ve kısıtlamaların ne zaman yoğunlaştığına bakalım. Eylül ayında vaka sayılarının 3 binli rakamlara ulaşmasıyla kısıtlamalar getirildi. Demek ki vaka sayılarımız 3 binli rakamlardan aşağı inerse kısıtlamalar da yüksek ihtimalle kalkacaktır." dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —