Tarih: 08.06.2020 13:21

SBÜ VEAH Başhekimi Çelik; Vatandaşlarımız güvenle gelip tedavi olabilirler.

Facebook Twitter Linked-in

Van Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sebahattin ÇELİK hastanenin genel durumunu ve bundan sonra yapılacakları Vangölü Haber Gazetesine değerlendirdi.

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak her türlü tedaviyi yapabiliyoruz

Van bulunduğu coğrafi konum gereği zorlu bir il, hem sınır ili hem de nüfusu çok fazla dolayısıyla sağlık yönetimi de zor. Van’ın özellikle 2019 ve 2020 yıllarını değerlendirdiğimizde sağlık açısından çok olaylar yaşadık. Van’da son yirmi yılın en yoğun kar yağışını yaşadık bu mevsimsel bir durum değildi. Bu bir felaketti öyle değerlendiriyorum.24 Ocak 2020 tarihinde yoğun kar yağışı nedeni ile hastanemizdeki sundurmamız çöktü 5 personel ve 2 vatandaşımız yaralanmıştı. Fakat biz ciddi bir kriz yönetimi oluşturarak olayı çözdük ve yaralılarımıza da çok şükür bir şey olmadı. Akabinde Bahçesaray’daki çığ felaketi, ardından Başkale depremi ve birçoğu donarak can veren ve yaralı olarak hastanemize getirilen çaldırandaki Mülteciler. Van Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesi olarak bu süreçleri iyi yönettiğimize inanıyorum.

Korona virüs (COVID-19) İçin gerekli önlemleri almıştık

Aralık 2019’da Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip Koronavirüs (Covid -19) ülkemizde ve ilimizde konuşulmaya başlandı. Hatta ben 20 Aralık’ta daha bu Türkiye’de pek gündem bile değilken sosyal medya hesaplarımdan yeni bir tehdit ile karşı karşıyayız diye bir paylaşım yaptım. Sağlık Bakanlığımız olayın ciddiyetinin farkındaydı ve bizim ülkemizde olası bir durum için önlemler almaya Ocak ayında başladı. Bizlerde Van İli olarak Sağlık İl Müdürlüğü koordinesinde ocak ayında toplantılarımıza başladık.

Personelimize Pandemi ile ilgili eğitimler verildi

Van Sağlık il Müdürlüğü koordinesin’de çalışmalarımızı başlattık. Çin’in Vuhan kentinde başlayan akabinde birçok ülkeye yayılan en önemlisi yanı başımızda bulunan İran’da vakalar göründü ise Van’a yayılma ihtimali fazla dolayısıyla Van’dan Türkiye’ye diye düşündük, Çünkü daha önce kuş ve domuz gribinde Van’da sıkıntılar yaşanmıştı. Bu deneyimler ile yola çıkarak hızlı davranıp çalışmalara başladık.

Pandemi’ye Hazırlıklı olduğumuz için panik yapmadık

Enfeksiyon kontrol ekiplerimiz hastanemizdeki tüm personele pandemi ile ilgili eğitimler vermeye başladı. Türkiye’de 10 Mart İlimizde ise 15 Mart 2020 de ilk vakamız tespit edildi. Pandemiye hazırlıklı olduğumuz için panik yapmadık. İlimizde 5 Hastane Pandemi hastanesi olarak kullanılacaktı. Van Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesine bağlı askeri hastane ve ek binamız(Eski İstanbul Hastanesi),Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi, Erciş Devlet Hastanesi, Özel Lokman Hekim ve Akdamar Hastanesi. Dünyada ve ülkemizde olduğu gibi Van’da da vaka sayıları artış göstermeye başladı. Fakat hastane kapasitelerimiz ve ekiplerimiz güçlü olduğu için bu süreçte zorlanmadık.

Planlamalarımızı iyi yaparak Hastanede yayılma oranını azalttık

Hastanemizde A,B ve C planları yaptık. Yani pandemi sürecinde kötü senaryo üzerinden gittik. Ola ki Van da çok vaka görülür bunun matematiksel modellemelerini yaptık. A planı Askeri hastane, B planı Ek binamız   (eski İstanbul hastanesi ) ve en son C planı Van Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesinin C blok binası ve yoğun bakım servisi idi, gerçekten de ihtiyaç duyuldu.

Pandemi Sürecinde En Ağır Yük Van Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesindeydi

Van Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesi olarak en ağır yük bizdeydi. Tabii ki diğer hastanelerimizde çok yoğun çalıştı hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Fakat istatistiklere bakıldığı zamanda görülebilir ki bu süreçte en ağır yük bizim hastanemizdeydi. Bunun için gerekli önlemleri en üst seviyede almaya çalıştık. Acil, yoğun bakım ve tomografi alanlarını ayrı tutarak diğer alanlara yayılmasını engellemeye çalıştık.

Enfekte olan personelimiz vardı

Van Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesi olarak 4300 personel ile çalışıyoruz. Bu süreçte 7 arkadaşımız enfekte oldu fakat durum çok ciddi değildi ve ayakta tedavi ile atlatabildiler. Personelimiz bu konuda bilinçli ve donanımlı olduğu için enfeksiyon oranı düşük oldu. Sağlık İl Müdürümüzde aslında bunu dile getirdi vakanın çok olduğu bir ilde az sayıda personelimizin enfekte olması ve ölüm oranının az olması ilimizde başarılı olduğumuzu gösteriyor.

Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun Önerilerine ciddi bir şekilde uymaya çalışıyoruz.

Sağlık Bakanlığı 1 Haziran itibarı ile normalleşme sürecini başlattı. Biz Pandemi başladığı dönemde A,B ve C planı yapmıştık, şimdi ters yol izlemeye başladık C planı devre dışı A ve B devam ediyor. Van Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesinde sadece çocuk hastalarımız var, çocuk vakalarımız içinde izole servisimiz var ayrı tutuluyorlar. Yetişkin tarafında herhangi bir vakamız yok fakat burada yanlış bir anlaşılma olmasın. Koronavirüs vakaları ben covid’liyim diye gelmiyor şuan hastanemize başka tedavi için gelen birinde covid olup olmadığını bilemeyiz. Hastane olarak tabii ki gerekli önlemlerimizi alıyoruz. Hastane girişinde gelen hastaların ateşi ölçülüyor, maske dağıtılıyor ve sosyal mesafe kurallarına uymaları yönünde uyarılıyorlar. Sağlık Bakanlığı ve Bilim kurulunun önerilerine ciddi bir şekilde uymaya çalışıyoruz.

Van Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesi kısmi olarak hizmet vermeye başladı

1 Haziran 2020 Normalleşme süreci ile Van Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesi kısmi olarak hizmet vermeye başladı.130 Polikliniğimiz var, şuan 70 tanesi aktif. Bütün poliklinikler ve ameliyathaneler Sağlık Bakanlığının önerisiyle basamaklı bir şekilde hizmet vermeye başlayacak. Poliklinikler peyder pey açılacak ameliyathaneler çok acil ihtiyaçları için kullanılacak. Fakat tahmini herhangi bir anormallik olmaz ise iki hafta sonra tam kapasiteye geçmeyi planlıyoruz.

Vatandaşlarımız güvenle gelip tedavilerini yapabilirler

1 Haziran normalleşme süreci ile birlikte hastanemize günlük başvuru sayımız gittikçe artmaya devam ediyor. Çünkü vatandaşlarımızın erteledikleri sağlık sorunları var ve biran önce tedaviye başlamak istiyor. Pandemi sürecin ’de acil vakalar ve kanser hastalarının tedavileri tabiki devam etti ama birçok hastamız da erteledi. Ama artık bölge hastanesinin acil servisi de poliklinikleride hizmet vermeye başladı. Vatandaşlarımız güvenle gelip tedavilerini yapabilirler.

 

 

Hastanede kalma sürecini minimuma indirmek lazım

Hastanelerde hastalarımızın beklentileri çok fazla. Van Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesi olarak vatandaşımıza hizmet konusunda her türlü desteği sunuyoruz. Âmâ özellikle pandemi sürecinden sonraki normalleşme sürecinde daha da hassas davranmamız ve yönetim olarak çok ciddi önlemler almamız gerekiyor. Örneğin bazı hastalar farkında olmadan bu hastalığı atlatabiliyor. Koridorda 10 kişi olduğunu düşünün, 1 kişi enfekte ise dolaylı yoldan diğer hastalara bulaşma riski çok fazla. Bunun için hastanemize gelen hastalarımızdan özellikle rica’ da bulunuyoruz hastanede işlemleriniz bittikten sonra çok fazla zaman geçirmemeleri, yatan hastalarımızın da özellikle refakatçı gerekmiyorsa kalmamaları ve çok fazla ziyaretçi kabul etmemeleri yönünde. Hastanede kalma sürecini minimuma indirmek lazım. Van Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesi olarak hizmetlerimize en iyi şekilde devam edeceğiz.

 Haber: Beraat Öner




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —