• BIST 100

    15165,91%0,30
  • DOLAR

    43,19% 0,05
  • EURO

    50,37% 0,16
  • GRAM ALTIN

    6394,50% -0,55
  • Ç. ALTIN

    10370,94% 0,00

Üniversitede bir acayip olay. Dekanın profesörlüğü iptal edildi!

Eski rektör yardımcısı ve Hukuk Fakültesi'nin uzun yıllar dekanlığını yapan Mehmet Altunkaya'nın, intihal yaptığı ve olmayan yayınları varmış gibi gösterip profesörlük kadrosuna atandığı tespit edildiği iddia edildi.

Eğitim 26.05.2025 11:48:00 0
Üniversitede bir acayip olay. Dekanın profesörlüğü iptal edildi!

Akdeniz Üniversitesi'nde eski rektör Prof. Dr. Mustafa Ünal döneminde rektör yardımcılığı yapan, Hukuk Fakültesi'nin de uzun yıllar dekanı olan Mehmet Altunkaya hakkında yapılan bir şikayette; akademik ünvanları hak ederek almadığı, koşulları sağlamadığı halde sahte belge düzenleyip idareyi kandırdığı ifade edildi. Bu kişinin yayımladığını beyan ettiği bütün çalışmaların, gerçekten yayımlanıp yayımlanmadığının kontrol edilmesi gerektiğini belirten şikayetçi, eserinin bulunmadığını, eser diye ortaya koyduğu şeylerin de intihal olduğunu öne sürdü.

 

 

Bayramda 75.000 TL’ye Varan Faizsiz Nakit Fırsatları!Tatil masraflarını düşünme! Uçak bileti, alışveriş ve bayram harcamaların için 75.000 TL’ye varan faizsiz nakit fırsatlarını karşılaştır, avantajlı teklife hemen başvur.Lidy|

Sponsorlu

Şimdi başvur

 

ALMAN HOCANIN KİTABINI KOPYALAMIŞ

Örnek de veren şikayetçi, 'Doç. Dr. Mehmet Altunkaya, Fitness Sözleşmesi, Sayram, Konya 2015' künyeli kitabın, Hans Geisler'in 'Die Erstlaufzeit beim Fitnessvertrag-Hamburg 2008' künyeli kitabının Türkçeye hem de özensiz çevirisinden ibaret olduğunu kaydetti. Çeviri olduğu anlaşılmasın diye bazı kısımlara Türk hukukundan genel bilgiler eklendiği ve genel kaynaklara atıf yapıldığından bahseden şikayetçi, ancak bu eklemenin kitabın yüzde 1'i bile olmadığı, kitabın içeriğinin büyük oranda aynen çevrildiği, dipnotların bile büyük oranda aynen aktarıldığını kaydetti.

KOPYALAMADA ÇEVİRİ PROGRAMI HATASI

Kitap yazılırken çeviri programı kullanıldığını da kaydeden şikayetçi, "36'ncı sayfada, ikinci paragrafın üçüncü satırında yer alan 127 rakamından açık bir şekilde anlaşılmaktadır. Buradaki bilgi kitabın aslında 57'nci sayfada yer alan 127 numaralı dipnottur. İlgili şahıs çeviri yaparken 127'yi silmeyi unutmuştur. Yine çeviri programı 'karma sözleşmeyi', 'karışık sözleşme' olarak çevirmiş ki kitabın 49'uncu sayfasında Türk hukuk terminolojisine bu ifade kazandırılmıştır. Bu bahsedilenler kitaptaki ağır intihal yanında devede kulak kalmaktadır. Objektif ve gerçek bir bilim insanı, kitabın yüzde 99'unun kötü çeviri yoluyla oluşturulduğunu kolayca tespit edebilir" dedi.

Dekanın profesörlüğü iptal edildi!

Çeviri metnin, idareyi kandırmak ve kadro almak amacıyla kullanıldığını dile getiren şikayetçi, böyle bir kişinin Hukuk Fakültesi'nde genç dimağlara hukuk öğretmesine izin verilmesinin Türkiye Cumhuriyeti devleti, hukuk camiası ve Akdeniz Üniversitesi gibi bir üniversite için utanç verici olduğunu belirterek, gereğinin yapılmasını talep etti.

İNCELEMEDE SAHTE OLDUĞU BELİRLENDİ

Şikayet üzerine AÜ Rektörlüğü tarafından başlatılan soruşturma kapsamında oluşturulan bilirkişinin incelemesi neticesinde, şikayete konu iddiaların doğru olduğu belirlendi. Yapılan araştırmalarda, Altunkaya'nın profesörlük kadrosuna atanmasında kullanılan bir makalenin gerçekte hiç yayımlanmamış olduğu, diğer bir makalenin ise kadroya atanmak için aranan özellikleri taşımadığı halde, taşıyormuş gibi gösterildiği saptandı. Altunkaya'nın bu eylemlerinin aynı zamanda etiğe aykırı olduğu yetkili kurullarca karara bağlandı.

"AŞIRI YARARLANMIŞ OLABİLİRİM"

Soruşturma kapsamında sözlü ve yazılı savunmada bulunan Mehmet Altunkaya ise kitabın Türkiye'de daha önce yazılmamış konu olduğunu, Almanca kaynaklardan çokça faydalandığını, söz konusu eserle tematik benzerlikler ve paralellik olduğunu öne sürdü. Altunkaya ifadesinde, "Aşırı yararlanmak vardır. Bu etik ihlal değildir. Çok önemli kaynak olduğu için yararlandım. Türk hukukunda böyle bir eser yoktu. O yıllarda çeviri programı bulunmuyor. YÖK Üretken Yapay Zeka (ÜYZ) rehberinde çeviri yapabilirsin ama kontrol et denilmektedir. Bilimsel araştırmalarda ÜYZ kullanılsa bile bu etik ihlal denilmemektedir. Eksik atıf yapmış olabilirim, kusurlu olabilirim. Kusurlu olmak etik ihlal sayılır mı? Etik ihlal sayılamaz. Aşırı yararlanmış olabilirim ama intihal değildir" dedi.

2015'TEKİ MAKALENİN BASILMADIĞINI YENİ ÖĞRENMİŞ

İfadelerinde çok üzgün olduğunu da belirten Altunkaya, "3 Temmuz 2015'te profesör kadrosuna başvurdum. Hukuk dergisinde 2 adet yayımlanacağı belirtilen yayınların, 'yayınlanacaktır' denilmesi yetiyordu eskiden. Hukukta yemin de bir delildir. Bu sorunları ben yeni öğrendim. Basılmadığını yeni öğrendim. İş dosyaları yoğunluğundan bu konuları araştırmadım, aklıma da gelmedi. Bu yayınların basılmadığını yeni öğrendim, bilmiyordum. Kastım kesinlikle yoktur" diye konuştu.

DERGİNİN HAKEMLİ OLMAYACAĞI AKLINA GELMEMİŞ

Almanca makalenin 2013 yılında yayımlandığını söyleyen Altunkaya, derginin hakemli-hakemsiz olduğunu sorgulamadığını belirterek, "Çok önemli bir dergi olduğu için hakemli olmayacağı aklıma dahi gelmedi. Puanlamada çok az yer alıyor. Sadece 7 puan için böyle bir kasıt içerisinde bulunmam mümkün değil. Olsa olsa ihmali bir davranıştır. Bu da etik olarak ihlal olarak nitelendirilemez" dedi.

Dekanın profesörlüğü iptal edildi!

KADROSU İPTAL EDİLDİ, KARAR YÖK'E GÖNDERİLDİ

Soruşturma neticesinde Altunkaya'nın profesörlük kadrosunun iptaline karar veren Üniversite Yönetim Kurulu kararında, Hukuk Fakültesi Özel Hukuk Bölümü Medeni Hukuk Anabilim Dalı profesörlük kadrosuna 14 Ağustos 2015 tarihinde atanan Altunkaya'nın, asgari koşullar bakımından aranan nitelikte ve sayıda yayınları içermediğinden kadroya atanma şartlarını taşımadığına dikkat çekildi. Ayrıca, 'En az yayın' koşulunu sağlamak için idareyi yanılttığı, kasıtlı ve bilinçli olarak menfaat elde etmek için başvuruda bulunduğu, açık hatalı idari işlem sonucunda gerekli şartları taşımadığı halde profesörlük kadrosuna atandığı tespit edildiği belirtildi. AÜ Yönetim Kurulu oy birliğiyle aldığı kararda, profesörlük kadrosuna atanmasında kullanılan bir makalenin gerçekte hiç yayımlanmamış olduğu, diğer bir makalenin ise kadroya atanmak için aranan özellikleri taşımadığı gerekçeleriyle Altunkaya'nın profesörlük kadrosu iptal edildi ve doçentlik kadrosuna düşürüldü. Üniversite Yönetim Kurulu'nun bu kararı, onaylanması için YÖK Başkanlığı'na gönderildi.

10 YILDIR ALDIĞI PROFESÖRLÜK MAAŞI NE OLACAK?

Akademik yeterliliği olmayan makalelerle 2015 yılında hak etmediği halde profesörlük kadrosuna atandığı gerekçesiyle profesörlük kadrosu iptal edilen Altunkaya, 2015 yılında profesör olduktan hemen sonra hem rektör yardımcısı hem de fakülteye dekan yapıldı. 10 yıldır sahte belgelerle kazandığı tespit edilen profesörlük ünvanı ile devletten maaş alan Altunkaya, 'Arabuluculuk sınavını kazanamayan dekan' olarak da haberlere konu olmuştu.

Profesör olduktan sonra üniversitenin üst yönetiminde de yer alan Altunkaya, Prof. Dr. Mustafa Ünal'ın döneminde rektör yardımcılığı, rektör danışmanlığı, senato üyeliği, üniversite yönetim kurulu üyeliği, Hukuk Fakültesi Dekanlığı, bölüm başkanlığı ve akademik kurul üyeliği yaptı. Altunkaya, tüm bu yöneticilik görevleri nedeniyle de ayrıca maaş aldı.

Hukuk fakültesi öğrencilerine de dersler veren Altunkaya, eski rektör Mustafa Ünal döneminde FETÖ Komisyonu Başkanlığı, Akdeniz Üniversitesi Etik Kurulu Başkanlığı gibi görevler de üstlendi. Profesörlük ünvanı iptal edilen Altunkaya'nın devletten aldığı maaşların farkının geri alınıp alınmayacağı, memuriyetten çıkarılıp çıkarılmayacağı, hakkında suç duyurusunda bulunup bulunulmadığıyla ilgili üniversite yönetiminden henüz açıklama yapılmadı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı

Van’da yapılan başarılı kalp ve pıhtı ameliyatla sayesinde hayatı kurtuldu

VASKİ’den Özalp İlçesinde Ana Şebeke Çalışması

Kanser için umut dolu haber! Aziz Sancar tarih verdi

7 kilo 270 gram sentetik uyuşturucu ele geçirildi

Altının fiyatlıları uçuşa geçti. İşte merak edilen fiyatlar!

Üniversite eğitimi 3 yıla iniyor! Hangi bölümlerde olacak

Ramazan ayı fitre miktarı Açıklandı

SSK ve Bağkur emeklisinin yeni zam tablosu beli oldu!

İran'da İç savaş an meselesi! ölü sayısı 538. Hükümet yanlıları da sokağa indi.

Büyükşehir'in karla mücadele çalışmaları sürüyor

İndirim sevinci kısa sürdü. Akaryakıta zam geliyor

Vanspor Başkanı Erol Temel güven tazeledi. İşte yönetim kurulu listesi!

Cumhurbaşkanlığından Yüksekovaspor Kadın Futbol Takımı'na otobüs armağan edildi

Meteoroloji'den İllere "sarı" kodlu uyarı! Sarı kodlu uyarı yapılan iller

ABD polisleri ve Donald Trump çıldırmış durumda. Kendi vatandaşlarına bile acımıyorlar

Erdoğan imzaladı! 19 ilin valisi değişti

Öğretmen,vaiz, avukat, doktor, polis! Kim ne kadar alacak?

Memur ve memur emeklisi zammı yüzde 18,61 oldu

Venezuela ordusu iş işten geçtikten sonra asker olduklarını hatırladı.

Bahis ve şike soruşturmasında sırada Teknik direktörler ve menajerler var!

Van, Hakkari, Bitlis ve Muş'ta 1644 yerleşim yerine ulaşım sağlanamıyor

2026 yılı resmi tatil günleri belli oldu!

Bir zamanlar bize imrenen Azerbaycan Manatı TL karşısında rekor kırdı

Kuruşu kuruşuna hesaplandı, işte yeni memur maaşları

VAN VALİLİĞİ; VAN’DA YARIN KAR TATİLİ EDİLDİ.

Van TSO'dan yeni yıl mesajı

Van Valiliğinden açıklama. Okullar yarın yine tatil edildi

Van'ında aralarında olduğu 21 ilde eş zamanlı DEAŞ operasyonu!

DEAŞ operasyonları genişliyor. Ard arda baskınlar başladı!

Van’da okullar bir gün daha tatil edildi.

Yükleniyor

İran'da İç savaş an meselesi! ölü sayısı 538. Hükümet yanlıları da sokağa indi.

ABD polisleri ve Donald Trump çıldırmış durumda. Kendi vatandaşlarına bile acımıyorlar

İran şeriattan bir adım uzaklaştı; kadın erkek birlikte eğlendi halk sevinçle karşıladı

İsrail, 25 Türk aktivistin İsrail askerleri tarafından alıkoyulduğunu duyurdu

Bir sıçan bütün dünyayı etkisi altına almış. Arap devletlerinin sessizliğine tepki büyük

Çin, İsrail'i uyardı; harekete geçeriz!

Birçok İslam devletinin yapmadığını yaptı! helal olsun sana Macron

İsrail toptan işgale başladı! tanklar şehir merkezine girdi!

Son Dakika! İsrail Başbakanı Netanyahu zehirlendi

Son Dakika! İran: İsrail ateşkes ilan etti!

Altının fiyatlıları uçuşa geçti. İşte merak edilen fiyatlar!

SSK ve Bağkur emeklisinin yeni zam tablosu beli oldu!

İndirim sevinci kısa sürdü. Akaryakıta zam geliyor

Öğretmen,vaiz, avukat, doktor, polis! Kim ne kadar alacak?

Memur ve memur emeklisi zammı yüzde 18,61 oldu

Bir zamanlar bize imrenen Azerbaycan Manatı TL karşısında rekor kırdı

Asgari ücret belli oldu!

Asgari ücret için işte masadaki zam senaryo!

Konut kredisinde faiz freni

İşte kalem kalem memur maaşları

Öğrenciye ÖTV'siz akıllı telefon! Modeller belli oldu

Türkiye 20 şehidine ağlıyor.

TÜVTÜRK dönemi bitti diye vatandaş sevinecekken yine özel bir firmaya görev verildi.

Kamu işçisinin gözü ikinci zam teklifinde! Tarih belli oldu

Motorine zam; Batıda 47 lira 90 kuruş doğu illerine gittikçe 50 lirayı görecek

Van YYÜ, TSO ve TOBB Arasında Girişimcilik Protokolü İmzalandı

Yabancı telefonların bandrol ücretleri kadar oldu

e-Devlet'e bomba bir hizmet daha geliyor

Instagram'da son durum ne?

Türksat 5B uydusu törenle hizmete girdi

Van’da yapılan başarılı kalp ve pıhtı ameliyatla sayesinde hayatı kurtuldu

Vanspor Başkanı Erol Temel güven tazeledi. İşte yönetim kurulu listesi!

Cumhurbaşkanlığından Yüksekovaspor Kadın Futbol Takımı'na otobüs armağan edildi

Bahis ve şike soruşturmasında sırada Teknik direktörler ve menajerler var!

Bahis soruşturmasına Samsunspor dahil edildi!

Galatasaray Yöneticisi Erden Timur bahis soruşturmasında gözaltına alındı

Futbolda tekrar gözaltılar başladı. Biri üst düzey 4 isim gözaltına alındı

Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran, adliyeye sevk edildi

Bahis skandalında ilk küme düşürme kararı

Bakan Tunç'tan Bursaspor ve Leyla Zana açıklaması!

Ramazan ayı fitre miktarı Açıklandı

Van TSO'dan yeni yıl mesajı

Van Valisi Balcı’dan Mübarek Üç Aylar ve Regaip Kandili mesajı

Vali Balcı'dan 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajı

Sevgi Anaokulu'ndan Kültürel Zenginlik Etkinliği

OLTA SHOW EKİBİ VANLILARLA BULUŞUYOR

*3. Van Gurme ve Gastronomi Fuarı başarıyla tamamlandı*

VAN TSO'dan “81 İl 81 Lezzet” mottosuyla 3. Gurme fuarı

*Van TSO’dan Kurban Bayramı mesajı*

Kurban Bayramı tatili uzatılmadı! salı günü mesai var.

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 17 13 1 3 27 42
2.FENERBAHÇE A.Ş. 17 11 0 6 25 39
3.TRABZONSPOR A.Ş. 17 10 2 5 13 35
4.GÖZTEPE A.Ş. 17 9 3 5 12 32
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 17 8 4 5 8 29
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 17 6 4 7 2 25
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 17 6 6 5 9 23
8.KOCAELİSPOR 17 6 6 5 -2 23
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 17 6 6 5 -6 23
10.CORENDON ALANYASPOR 17 4 4 9 1 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 17 5 9 3 -3 18
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 17 4 7 6 -4 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 17 4 8 5 -8 17
14.KASIMPAŞA A.Ş. 17 3 8 6 -10 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 17 4 10 3 -15 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 17 2 6 9 -17 15
17.İKAS EYÜPSPOR 17 3 10 4 -14 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 17 2 12 3 -18 9